Možnosti korekcie afakie u detského pacienta - Kovačovicová, Beáta; Petrová, Sylvie, 1953-; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2017)
Bakalárska práca s názvom „Možnosti korekcie afakie u detského pacienta“ sa najskôr zaoberá anatomickou stavbou a embryologickým vývojom očnej šošovky. V ďalšej časti je popísaný rast detského oka, zmena axiálnej dĺžky a keratometické hodnoty. Je tu popísaná aj axiálna refrakcia oka s danými parametrami, pokiaľ je takéto oko afakické. Nasleduje popis pojmu afakia, možnosti jej vzniku, liečby a korekcie, či už okuliarovými šošovkami, kontaktnými šošovkami, intraokulárnymi šošovkami alebo epikeratophakiou. V tejto časti sú popísané výhody, ale aj nevýhody jednotlivých typov korekcie, či komplikácie, ktoré sú s nimi spojené. V poslednej časti sú uvedené možné komplikácie, ktoré súvisia s afakiou v detskom veku.
In the first part of the bachelor thesis named “The possibilities of corrections of aphakia in child patients” the anatomical structure and the embryogenesis of eye lens are listed. In the next part the development of children eye is described, the change in axial length and keratometric values. The axial refraction with listed parameters, is also mentioned in the stated parameters if those eye is aphakic. In the next chapters the term aphakia, the possibilies of its origin and chances of correction via spectacles, epikeratophakia, contact lenses or intraocular lenses respectively are clarified. In this section the advantage, disadvantages or possible complication linked to different types of corrections, mentioned above, are described. In the last chapter the complication directly linked to the aphakia in children are described.
Vedoucí práce: Sylvie Petrová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2017
Keywords: afakie -- terapie; brýlová korekce; katarakta -- terapie; kontaktní čočky -- využití; spectacle correction; Aphakia; Cataract; Contact Lenses; bakalářské práce; bachelor's theses