Možnosti korekcie afakie u detského pacienta - Kovačovicová, Beáta (2017)
Bakalárska práca s názvom „Možnosti korekcie afakie u detského pacienta“ sa najskôr zaoberá anatomickou stavbou a embryologickým vývojom očnej šošovky. V ďalšej časti je popísaný rast detského oka, zmena axiálnej dĺžky a keratometické hodnoty. Je tu popísaná aj axiálna refrakcia oka s danými parametrami, pokiaľ je takéto oko afakické. Nasleduje popis pojmu afakia, možnosti jej vzniku, liečby a korekcie, či už okuliarovými šošovkami, kontaktnými šošovkami, intraokulárnymi šošovkami alebo epikeratophakiou. V tejto časti sú popísané výhody, ale aj nevýhody jednotlivých typov korekcie, či komplikácie, ktoré sú s nimi spojené. V poslednej časti sú uvedené možné komplikácie, ktoré súvisia s afakiou v detskom veku.