Refrakční vady - Chrástová, Eva (2017)
Tato bakalářská práce je zaměřena na popis jednotlivých refrakčních vad, a to hypermetropie, myopie a astigmatismu. Úvod bakalářské práce je věnován refrakci oka a důležitým pojmům z hlediska refrakce. Dále pojednává samostatně o refrakčních vadách a související problematice, tedy presbyopii, afakii, anizometropii, anizeikonii, noční myopii, přístrojové myopii a myopii prázdného pole. Zabývá se podrobným popisem základní charakteristiky, rozdělením, příznaky, etiologií, výskytem v populaci a zásadami korekce. Závěr je věnován fyziologickým a patologickým změnám refrakce.