Biomechanické vlastnosti rohovkové tkáně ve vztahu ke kontaktním čočkám - Roubcová, Zuzana; Beneš, Pavel, 1976-; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2017)
Bakalářská práce se zabývá vlastnostmi rohovkové tkáně a jejich možným ovlivněním při nošení kontaktních čoček. Jsou uvedeny základní anatomické a fyziologické vlastnosti, včetně nejčastějších komplikací, které bývají právě s nošením kontaktních čoček spojovány. Dále jsou popsány metody měření biomechanických vlastností rohovky a jejich využití v oftalmologii a souvisejících oborech. Cílem této bakalářské práce je shrnout všechny informace k tématu „Biomechanické vlastnosti rohovkové tkáně ve vztahu ke kontaktním čočkám.“
This thesis deals with the characteristics of corneal tissue and their possible influence of contact lenses wearing. Here are written basic anatomical and physiological characteristics, including the most common complications which actually tend to wearing contact lenses attached. There are also described methods for measuring of the corneal biomechanical properties and their use in ophthalmology and related specialization. The aim of this work is to summarize all the information on the topic "The biomechanical properties of corneal tissue in relation to contact lenses."
Vedoucí práce: Pavel Beneš
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2017
Keywords: kontaktní čočky; nitrooční tlak; pachymetrie rohovky; rohovka; Contact Lenses; Cornea; Corneal Pachymetry; Intraocular Pressure; bakalářské práce; bachelor's theses