Základy genetiky. Vliv dědičnosti na vývoj oka a jeho vývojové anomálie - Chládková, Veronika (2017)
Bakalářská práce pod názvem Základy genetiky. Vliv dědičnosti na vývoj oka a jeho vývojové anomálie, seznamuje s problematikou dědičnosti a zejména s ní spjatými dystrofiemi, degeneracemi, syndromy v rámci oka. U syndromů jsou uvedeny i jejich nejobvyklejší celkové projevy na organismus. V práci jsou rozepsané nejčastější choroby pro víčka, slzné ústrojí, očnici, okohybné svaly, rohovku, ţivnatku, čočku, sklivec a sítnici se zrakovým nervem. Závěrečná kapitola se zabývá dědičností a klasifikací refrakčních vad, kde je podrobněji popsána myopie, hypermetropie i astigmatismus.