Spektrální přístroje pro měření propustnosti ochranných brýlových skel a čoček - Dostálová, Nicol (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá spektrálními přístroji, které využívají elektromagnetické záření pro měření absorpce a v tomto případě i transmitance ochranných brýlových skel a čoček. Z tohoto důvodu tato práce začíná úvodem a poté již popisem jednotlivých částí spektrálních přístrojů. U některých z nich jsou přiblíženy, pro pochopení jejich principu, základní jevy z oblasti fyzikální a geometrické optiky, které v nich probíhají. Do práce je také vložena část „Měřený vzorek - ochranná brýlová skla“, která pojednává o druzích a výrobě ochranných vrstev na brýlových čočkách. Poslední část práce je věnována nejnovějším druhům spektrálních přístrojů na trhu. Také je zde rozebráno jejich složení a způsob zapojení, které se od starších přístrojů liší.