Transplantace rohovky - Zmeškalová, Markéta; Synek, Svatopluk, 1951-; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá charakteristikou rohovky a její transplantací v případě poškození. V první kapitole je popsána anatomie a fyziologie rohovky. Následující kapitola se věnuje oční tkáňové bance, její historii a zejména pak zpracováním a uchováním rohovky od dárce. V poslední kapitole je probrána samotná keratoplastika, obecné rozdělení i popis jednotlivých indikací, průběh předoperační a pooperační péče, jednotlivé typy keratoplastik a možné komplikace spojené s tímto chirurgickým zákrokem.
This bachelor´s thesis deals with characteristics of the cornea and its transplantation in case of damage. The first chapter concentrates on the anatomy and physiology of the cornea. The next chapter is devoted to eye tissue bank, its history and especially the processing and storage of the cornea from a donor. The last chapter focuses on the keratoplasty, its general division and description of the individual indications, the course of the preoperative and postoperative care, the different types of keratoplasties and possible complications associated with this surgical procedure.
Vedoucí práce: Svatopluk Synek
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2017
Keywords: eye tissue bank; oční tkáňová banka; transplantace rohovky; Corneal Transplantation; bakalářské práce; bachelor's theses