Diferenciálna diagnostika ochorenia terča zrakového nervu - Kovačovicová, Beáta; Synková, Monika; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2017)
V bakalárskej práci s názvom „Diferenciálna diagnostika ochorenia terča zrakového nervu“ je na začiatku rozoberaná problematika anatomickej stavby disku zrakového nervu. Následne sú v nej popísané najpoužívanejšie zobrazovacie metódy, ktoré sa využívajú v diagnostike rôznych patologických stavov papily. V ďalších kapitolách sa práca zaoberá jednotlivými ochoreniami, ktoré bývajú na disku zrakového nervu pozorované. V tejto časti sú rozoberané ako vrodené, edematózne, atrofické, tak aj cievne anomálie. Popísané sú prejavy ochorenia, oftalmoskopický obraz fundu a možné úskalia v určovaní správnej diagnózy. Tiež sú uvedené aj viaceré techniky a vyšetrenia, ktoré napomáhajú k zisteniu, o aké ochorenie sa jedná.
The bachelor thesis “The differential diagnosis of optic dick diseases“ enlightens the problematics of the anatomical structure of an optic disk at its beginning. Accordingly the work focuses on the description of the most commonly used imaging methods utilized in the diagnosis of different pathological conditions of papilla. The following chapters of the work mention various conditions occuring on the optic disk. Here the congenital, swelling, atrophic and vessels anomalies are analzyed. In the next part the symptoms of the disease, ophthalmoscopical image and possible pitfalls in determing the correct diagnosis are clarified. Several techniques and tests assisting the correct diagnosis of the disease are also pointed out throughout the work.
Vedoucí práce: Monika Synková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2017
Keywords: discus nervi optici; zrakový nerv; optic nerve; Optic Disk; bakalářské práce; bachelor's theses