Vyšetření zorného pole - Šálová, Barbora (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem zorného pole a perimetrie. Na začátku je krátce popsána anatomie zrakové dráhy, její funkce a princip vzniku zrakového vjemu. Dále je vysvětlen pojem zorné pole, popsán princip vyšetření zorného pole a jeho různé metody. Nejprve jsou popsány základní vyšetřovací metody, které nevyžadují využití speciálních přístrojů, jako například konfrontační vyšetření zorného pole nebo vyšetření pomocí Amslerovy mřížky. Následující části jsou věnovány kinetické perimetrii, statické perimetrii, semi-automatické perimetrii, moderním vyšetřovacím perimetrickým metodám a jako poslední jsou zde popsány metody kampimetrie a stereokampimetrie. Závěrem jsou v bakalářské práci uvedena onemocnění, jejichž diagnostika a sledování vyžaduje provedení perimetrie. Je to zejména glaukom, dále pak onemocnění zrakové dráhy či některá onemocnění sítnice.