Hranoly v optice, optometrii a oftalmologii - Zedníčková, Barbora (2017)
Bakalářská práce se zabývá různými způsoby využití hranolů v optice, optometrii a oftalmologii. První kapitoly se věnují základům geometrické optiky, optickým vlastnostem hranolů a jejich druhům. Následuje popis optického klínu, včetně možností výpočtu klínového účinku. Další kapitoly se zabývají některými optickými přístroje a dále oftalmologickými přístroji, důležitými k vyšetřování zraku, využívajícími ve své stavbě hranoly. Další část práce uvádí druhy prizmatických čoček a způsoby využití klínové korekce včetně zobrazovacích vad. Poslední kapitola zmiňuje využití prizmat k diagnostice v optometrické praxi.