Diferenciálna diagnostika ochorení makuly - Zubčáková, Lenka; Synková, Monika; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2017)
Cieľom tejto bakalárskej práce je popísať najčastejšie ochorenia makuly so zameraním sa na odlišnosti medzi nimi. V úvodnej časti práce je popísaná anatómia a fyziológia sietnice a vyšetrovacie metódy, ktoré sa využívajú pri diagnostike. V ďalších kapitolách sa práca zaoberá jednotlivými dedičnými a získanými ochoreniami makuly. Pri každej chorobe sú popísané prejavy, ich vznik, diferenciálna diagnostika a možnosti terapie.
The purpose of this bachelor thesis is to describe the most frequent illnesses of the macula focusing on the differences between them. Firstly, there is described anatomy, physiology and the diagnostic methods. In the next chapters the thesis is dealing with hereditary and acquired illnesses of the macular region. Every illness is described by its symptoms, their formation, differential diagnostics and the options of therapy.
Vedoucí práce: Monika Synková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2017
Keywords: retinální pigmentový epitel; retina -- anatomie a histologie; retina -- diagnostické zobrazování; Retina; Retinal Pigment Epithelium; bakalářské práce; bachelor's theses