Vyšetření kontrastní citlivosti - Běhounková, Michaela (2017)
Tato bakalářská práce se nejdříve zabývá otázkami, co je kontrastní citlivost a proč je důležitá. Pro lepší pochopení navazuje vysvětlení základních pojmů spojených s touto problematikou. Dojde se až k popisu částí zrakové dráhy, kde vznikají informace o kontrastu. Nejdůležitější částí je představení různých testů a přístrojů, které slouží k vyšetření kontrastní citlivosti. V této práci je kladen důraz na písmenové testy, testy využívající sinusovou mřížku a digitální systémy. Poslední část práce je věnována příčinám, které mohou způsobit snížení kontrastní citlivosti. Jsou zde popsána široce rozšířená onemocnění, zejména katarakta a glaukom.