Hodnocení vlivu přírodních liniových prvků na okolní agroekosystémy pomocí DPZ a UAV - Podhrázský, Adam; Tajovská, Kateřina; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2017)
Tato diplomová práce zkoumá dopad přírodních liniových prvků na okolní agroekosystémy s využitím metod DPZ, zejména s ohledem na zemědělské sucho a s tím související půdní vlhkost. V první část obsahuje rešerši dosavadních přístupů a metod měření půdní vlhkosti pomocí DPZ a vhodných zdrojů dat. Studie byla prováděna na území Jihomoravského kraje, v okolí obce Bulhary. Samotný monitoring půdní vlhkosti byl prováděn na snímcích Landsat 8 s použitím vegetačních indexů SAVI, NDMI a pásma Wetness. Dále byl proveden také odhad povrchové teploty. Součástí práce je také pokus o stanovení optické porozity větrolamů pomocí UAV.
This diploma thesis examines the impact of natural line elements on the surrounding agroecosystems using remote sensing methods, especially with regard to agricultural drought and related soil moisture. The first part describes the approaches and methods of soil moisture measurement using remote sensing and suitable data sources. The study was conducted in the territory of the South Moravian Region, near the village of Bulhary. Land monitoring of soil moisture was performed on Landsat 8 images using the SAVI, NDMI, and Wetness indexes. A surface temperature estimate was also carried out. Part of the thesis is also an attempt to determine the optical porosity of windbreaks using UAV
Vedoucí práce: Kateřina Tajovská
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: agroekosystémy; dálkový průzkum Země; půdní vlhkost; agroecosystems; remote sensing; soil moisture; diplomové práce; master's theses