Hodnocení vlivu přírodních liniových prvků na okolní agroekosystémy pomocí DPZ a UAV - Podhrázský, Adam (2017)
Tato diplomová práce zkoumá dopad přírodních liniových prvků na okolní agroekosystémy s využitím metod DPZ, zejména s ohledem na zemědělské sucho a s tím související půdní vlhkost. V první část obsahuje rešerši dosavadních přístupů a metod měření půdní vlhkosti pomocí DPZ a vhodných zdrojů dat. Studie byla prováděna na území Jihomoravského kraje, v okolí obce Bulhary. Samotný monitoring půdní vlhkosti byl prováděn na snímcích Landsat 8 s použitím vegetačních indexů SAVI, NDMI a pásma Wetness. Dále byl proveden také odhad povrchové teploty. Součástí práce je také pokus o stanovení optické porozity větrolamů pomocí UAV.