Využití objektů československého pohraničního opevnění na příkladu Areálu československého opevnění v Šatově - Ambrož, Jan (2017)
Diplomová práce se zabývá vývojem pohraničního opevnění a jeho vlivem na život v obci, a to nejen dnes, zároveň se snaží porovnat život v obci v jednotlivých historických epochách. Jedná se tedy o historicko-geografickou práci. Jako referenční území bylo vybráno území obce Šatov v česko-rakouském pohraničí. Úvodní je kapitola věnována historickému kontextu výstavby opevnění a jeho technickým datům. V dalších kapitolách se nachází výzkum a popis vývoje opevnění v jednotlivých epochách. To je později promítnuto do společenského života v obci a charakteristice obce v dnešních dnech. Současná situace a atraktivita obce je hodnocena mj. pomocí dotazníkového šetření. Dále je posuzováno, jak byl život v obci ovlivněn nejen všeobecnými vnějšími i vnitřními faktory, ale především specifikem působností armády, pohraniční stráže a dnes muzeem pohraničního opevnění společně s velkým počtem turistů.