Kartografická vizualizace vícerozměrných dat - Trnková, Eliška (2017)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou vícerozměrných vizualizačních technik v kartografii. V první části práce je provedena rešerše vizualizačních metod, které je možné použít k tvorbě multivariantních map. Z hlediska multivariantních metod vizualizace byly dále zkoumány vybrané národní atlasy. V neposlední řadě byla zahrnuta i rešerše softwarů, které obsahují specializované funkce pro tvorbu multivariantních znaků. Zjištěné poznatky byly aplikovány v experimentální části práce. Ta navazovala na několik předcházejících studií a věnovala se problematice multivariantních map a kognitivnímu stylu z hlediska uživatelských aspektů těchto metod.