Uživatelské aspekty 3D vizualizace - Málek, Filip (2017)
V této diplomové práci se věnujeme uživatelským aspektům 3D vizualizace. Hlavním cílem je ukázat, jaký vliv na výsledky úloh může mít různá míra realismu. Porovnáváme mezi sebou dvě prostředí - více realistické a více symbolizované. V první části práce je popsáno teoretické pozadí 3D vizualizace. Následuje část, která se zabývá uživatelskými aspekty, jejich členěním a vybranými metodami, které jsou použity v následujícím experimentu. Dále je nastíněno technologické pozadí. Následuje popis experimentu, jeho zpracování a výsledky. Na závěr jsou v diskuzi shrnuty základní poznatky a výsledky vlivu obou prostředí. Hlavním výsledkem práce je zjištění, že míra realismu ovlivňuje schopnost orientace v prostoru v navigačních úlohách. S tím je nutné počítat při vytváření virtuálních prostředí s vysokou mírou imerze.