Problematika barevnosti map z hlediska uživatelských skupin. - Šujanová, Adéla (2017)
Diplomová práce se zabývá tím, jaké barvy na mapách preferují různé skupiny uživatelů a jak tyto barvy hodnotí. Teoretická část popisuje barvu a její aspekty, a to v kontextu kartografie, ale i mimo něj, dále analyzuje vývoj barev na mapách, které byly vydávány v minulosti, vyslovuje počáteční hypotézy a stanovuje skupiny, do kterých jsou uživatelé pro účel výzkumu rozděleni. Praktická část se zabývá vyhodnocením výsledků, které byly z průzkumu získány. V závěru jsou tyto výsledky konfrontovány s počátečními hypotézami a jsou uvedeny příklady, ve kterých by získané poznatky mohly najít uplatnění.