Provázanost socioekonomických vazeb přes krajské hranice na příkladu krajů Pardubického a Olomouckého - Dokoupil, Václav (2017)
Předkládaná diplomová práce se zabývá provázaností socioekonomických vazeb přes hranice krajů Pardubického a Olomouckého. Pozornost je přitom zaměřena především na veřejnou dopravu a dojížďku do zaměstnání a škol. Cílem práce je určit, zda dochází k interakcím mezi uvedenými kraji a případně definovat jejich intenzitu a specifické souvislosti v území. Na základě analýzy dostupných dat byla vytvořena grafická podoba mezikrajské propojenosti z hlediska počtu spojů veřejné dopravy a dojížďkových proudů obyvatel. Následně byl proveden kvalitativní výzkum přímo v terénu, který proběhl formou strukturovaných rozhovorů s představiteli obcí poblíž krajské hranice, vybraných obcí s rozšířenou působností, zástupci krajské samosprávy a Koordinátorem integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje. Cílem výzkumu bylo zjistit doplňující informace, které vedly k vytvoření uceleného pohledu na studovanou problematiku.