Raman spectroscopy in diagnostic methods of nanofibrous polymeric materials - Kotzianová, Adéla (2017)
Dizertační práce se zabývá vývojem metody pro analýzu nanovlákenných materiálů Ramanovou spektroskopií. Oblast nanovlákenných materiálů se v posledních letech velmi rychle vyvíjí v souladu s prudkým rozvojem v oblasti nanomateriálů. Na trhu se začínají objevovat nanovlákenné produkty pro konkrétní aplikace. Vzhledem k chybějícím standardům však nejsou tyto materiály analyzovány se stejnou přesností a rutinou jako materiály zpracováváné klasicky. Ramanova spektroskopie, jakožto jedna z metod kvalitativní a kvantitativní analýzy materiálů, nachází stále větší uplatnění napříč všemi obory jak v oblasti výzkumu, tak i v oblasti rutinních a kontrolních měření. V rámci této práce byl stanoven postup pro kvalitativní i kvantitavní analýzu směsných i kompozitních nanovlákenných materiálů připravených metodou elektrostatického zvlákňování. Kvantitativní analýza byla provedena za použití matematické metody singulárního rozkladu dat (singular value decomposition), což umožnilo použití jednotného