Přeshraniční mobilita studentů Masarykovy univerzity se zaměřením na program Erasmus - Klímová, Alena (2017)
Tato diplomová práce se věnuje přeshraniční mobilitě studentů v rámci programu Erasmus(+), přičemž pozornost je soustředěna primárně na účastníky z Masarykovy univerzity. Hlavním cílem práce je analýza sociálně-prostorových a percepčních aspektů programu se zaměřením na sociální mobilitu, formování vztahu k (novému) prostředí a na souvislost s pracovní migrací. Teoreticky orientovaná část práce podává všeobecné informace o mobilitě evropských studentů a jejím vývoji, o principu fungování programu Erasmus, resp. Erasmus+ a o účasti České republiky a Masarykovy univerzity v něm. Empirická část vychází z dotazníkového šetření mezi studenty MU a z jejich vnímání a hodnocení programu. Průzkum poukázal například na silnou vazbu studentů k místu pobytu, vysokou ochotu k migraci a na to, že výhoda na trhu práce je v souvislosti s programem spatřována v získání a zlepšení určitých kompetencí. Závěrečná část práce obsahuje shrnutí získaných poznatků a jejich komparaci s výsledky jiných studií.