Kraniotrauma v kontextu přednemocniční neodkladné péče - Grofová, Karolína; Kyasová, Miroslava, 1960-; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2017)
Úvod. Přednemocniční péče představuje první krok v řetězci přežití a kvalita jejího poskytnutí může výrazně ovlivnit následný stav pacienta. Cílem této práce je zmapovat problematiku poskytování neodkladné zdravotní péče v tomto kontextu. Metody. Do výzkumu byli zařazeni pacienti ošetření v souvislosti s kraniotraumatem posádkou zdravotnické záchranné služby za časové období třinácti kalendářních měsíců ve spádové oblasti Nové Paky. Data byla vyhodnocena pomocí programů MS Excel a Statistica 12. Výsledky. Celkem bylo do výzkumu zařazeno 141 pacientů. Výjezdy probíhaly ve všech kategoriích naléhavosti a pacienti byli zařazeni do kategorií NACA 1-7. Závěr. Nejčastější příčinou kraniotraumatu je pád (69,5 %) a dopravní nehody (13,48 %). Medián intervalu výjezd-předání je 44 minut a roste spolu se závažností stavu pacienta. Nejvíce ohroženou skupinou jsou muži ve věku 21-30 let a ženy nad 60 let. Byla prokázána souvislost mezi tíží stavu dle NACA a mechanismem úrazu.
Background. The prehospoital care is the first step in the chain of survive and the quality of it´s providing can very significantly influence subsequent state of patient. The aim of this thesis is charting of providing prehospital health care in this context. Methods. Only patient with traumatic craniocerebral injury treated by the paramedics during thirteen calendar months in catchment area of Nová Paka were included to this research. Results. There were 141 patients included in this research. The emergencies took place in all cathegories of urgency and the patients were classified into NACA 1-7 cathegories. Conclusions. The most frequent mechanisms of the craniocerebral injury are falls (69,5 %) and traffic accidents (13,48 %). Median of the interval between alert and patient´s handover is 44 minutes and it increases with the importance of patient´s state. Men aged 21-30 years and women over 60 years are the most threatened groups.
Vedoucí práce: Miroslava Kyasová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2017
Keywords: kraniocerebrální traumata; urgentní zdravotnické služby; Craniocerebral Trauma; Emergency Medical Services; diplomové práce; master's theses