Péče o inkontinentní v intenzivní péči - Krajčíková, Nela (2017)
Diplomová práce se zabývá problematikou inkontinence moči a stolice, zejména však ošetřovatelskou péči o inkontinentní pacienty v intenzivní péči. Podstatu práce tvoří praktické postupy a role sestry v péči o perineální a perianální oblast a prevence poškození kožního krytu této oblasti u pacientů v intenzivní péči. Empirická část byla realizována formou multicentrické, observační deskriptivní, „point prevalence“ studie s využitím zúčastněného pozorování, na jejímž základě probíhal sběr strukturovaných dat pomocí originálního záznamového archu. Dále také pomocí terénních zápisků tzv. Field notes a analýzou zdravotnické dokumentace. Cílem bylo identifikovat běžné postupy nelékařských zdravotnických pracovníků, především všeobecných sester v péči o „intimní partie“ a prevenci poškození kožního krytu u pacientů v intenzivní péči.