Komplikace odsávání z dýchacích cest v klinickém prostředí - Plšková, Martina; Suková, Olga, 1982-; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2017)
Diplomová práce se zabývá výskytem komplikací při odsávání z dýchacích cest u pacientů na umělé plicní ventilaci. Teoretická část práce popisuje zejména postup správného odsávání z dýchacích cest otevřeným i uzavřeným způsobem, zaobírá se komplikacemi vyvolanými odsáváním a s tím související monitorace vitálních a ventilačních parametrů. Empirická část práce zkoumá výskyt komplikací při odsávání v klinické praxi. Sběr dat byl uskutečněn pozorováním a záznamem do předem vytvořeného archu.
The thesis deals with the occurrence of complications during the airways suctioning in patients on artificial ventilation. The theoretical part describes the correct clinical practice in suctioning from the airways by open and closed mode, and deals with complications caused by suctioning and related vital signs and ventilation parametres monitoring. The research part describes the incidence of suctioning complications in clinical practice. Data collection was carried out by observing and recording into pre-formed sheet.
Vedoucí práce: Olga Suková
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2017
Keywords: intratracheální intubace; odsávání; poruchy dýchání; Intubation, Intratracheal; Respiration Disorders; Suction; diplomové práce; master's theses