Komplikace odsávání z dýchacích cest v klinickém prostředí - Plšková, Martina (2017)
Diplomová práce se zabývá výskytem komplikací při odsávání z dýchacích cest u pacientů na umělé plicní ventilaci. Teoretická část práce popisuje zejména postup správného odsávání z dýchacích cest otevřeným i uzavřeným způsobem, zaobírá se komplikacemi vyvolanými odsáváním a s tím související monitorace vitálních a ventilačních parametrů. Empirická část práce zkoumá výskyt komplikací při odsávání v klinické praxi. Sběr dat byl uskutečněn pozorováním a záznamem do předem vytvořeného archu.