Faktory ovlivňující spánek pacientů hospitalizovaných na jednotce intenzivní péče - Kaletová, Jana (2017)
Kvalitní spánek pacientů hospitalizovaných na jednotce intenzivní péče je důležitý. V prostředí jednotky intenzivní péče je však zajištění této základní potřeby velmi náročné, protože existuje mnoho faktorů, které spánek negativně ovlivňují. Jsou však možnosti, jak některé negativní faktory eliminovat a kvalitu spánku pacientů podpořit. Významnou úlohu v zajištění spánku u pacientů v intenzivní péči hraje ošetřovatelská péče. Práce se skládá ze dvou částí. Teoretické, popisující problematiku spánku u pacientů na jednotce intenzivní péče a praktické, zaměřující se na vliv hluku a osvětlení na spánek pacientů hospitalizovaných na jednotce intenzivní péče. Cílem práce bylo zjistit, zda je zvukové prostředí a osvětlení na odděleních poskytujících intenzivní péči vhodné pro spánek pacientů.