Folikulární T lymfocyty u pacientů s protilátkovými imunodeficity - Knorrová, Barbora (2017)
Charakteristickým rysem pacientů s běžným variabilním imunodeficitem (CVID) a selektivním deficitem IgA (IgAD) je porucha tvorby izotypově přesmyknutých protilátek. Jejich produkce je závislá na pomoci folikulárních T lymfocytů B lymfocytům. Právě defekt v této interakci může zodpovídat za nedostatečnou tvorbu protilátek u těchto pacientů. Imunofenotypová analýza CD4+ T lymfocytů byla provedena pomocí průtokové cytometrie u 30 pacientů s CVID, 17 pacientů s IgAD a 28 zdravých kontrol. Bylo sledováno zastoupení diferenciačních stadií CD4+ T lymfocytů, především folikulárních TH lymfocytů (CD4+CXCR5+CD45RA-): TH1like (CXCR3+CCR6-), TH2like (CXCR3-CCR6-) a TH17like (CXCR3-CCR6+). Jako CCR7hi byly označeny klidové formy, PD 1hi tvořily efektorové formy lymfocytů. Ve srovnání s kontrolní skupinou jsme u pacientů s CVID pozorovali zvýšené procentuální zastoupení TFH lymfocytů (P<0,0001), především TH1like subpopulace (P<0,0001). Subpopulace TH2like a TH17like byly oproti kontrolám snížené (