Využití kapilární elektroforézy pro stanovení aminokyselin a peptidů - Musil, Pavel (2017)
Tato práce se zabývá vývojem metod pro stanovení aminokyselin a peptidů pomocí kapilární elektroforézy se spektrofotometrickou a fluorescenční detekcí. Pro UV-Vis detekci jsou aminokyseliny derivatizovány aromatickým činidlem ortho-ftalaldehydem, čímž vzniká isoindolin-1-onový (ftalimidinový) derivát, jehož výhodou je vysoká stabilita i při pokojové teplotě. Pro syntézu ftalimidinových derivátů jsou navrženy dva postupy. Jeden postup využívá reakce v bezvodém prostředí a kyselou katalýzu, zatímco druhý využívá vodné prostředí a ke katalýze nukleofilní atak 1,4-diazabicyklo[2.2.2]oktanu, jenž umožňuje tvorbu derivátů v krátkém čase (< 5 min) a při mírných podmínkách (25 °C). Pro derivatizaci peptidů za účelem fluorimetrického stanovení je vyvinuta metoda využívající fluorogenního činidla 4-fluoro-7-nitrobenzofurazanu (NBD-F). Derivatizační reakce je velmi rychlá a vznikající deriváty vykazují silnou fluorescenci, což předurčuje NBD-F k nasazení k derivatizaci v online uspořádání.