Možnosti použití titanových nanotrubiček při konstrukci implantátů - Vrchovecká, Kateřina (2017)
Diplomová práce se zabývá přípravou a charakterizací nanotrubiček, které zlepšují biokompatibilitu titanu při porůstání osteoblasty a tudíž mají dobrý aplikační potenciál v oblasti implantátů. Cílem práce byla příprava titanových nanotrubiček s využitím metody anodické oxidace, jejich morfologická a mechanická charakterizace, a následné testování jejich schopnosti porůstání buněčnými kulturami. Pro tento účel byly vybrány dvě buněčné linie, lidské osteoblasty a osteoartrotické osteoblasty. Byl zkoumán vliv napětí, času anodické oxidace a složení elektrolytu na morfologické a mechanické vlastnosti nanotrubiček. Jako nejlepší povrch pro osteoblasty se jeví modifikovaný povrch s nanotrubičkami o průměru 70 až 100 nm, s krystalickou strukturou a připravenými ve vodném roztoku.