Hodnocení vlivu atmosférických faktorů na změny erytémového ultrafialového záření na jižní Moravě - Novotná, Jana (2017)
Cílem této diplomové práce bylo sestavit časové řady erytémového ultrafialového (EUV) záření ze stanice Brno-Kotlářská a Kuchařovice v období 2012-2015, vypočítat teoretické dávky EUV záření pro jasnou oblohu pomocí modelu LibRadtran, vypočítat koeficient propustnosti oblaků a zhodnotit vliv zenitového úhlu Slunce a atmosférických faktorů na změny EUV záření. Největší variabilitu na úrovni denního chodu způsobovala oblačnost a na úrovni ročního chodu zenitový úhel Slunce v kombinaci s oblačností. Datové soubory z obou stanic byly mezi sebou porovnány. Mezi denními dávkami EUV záření na studovaných stanicích nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl, ale byl prokázán u celkového množství oblačnosti a hodnot koeficientu propustnosti oblaků. Dále byla hodnocena závislost EUV záření na zenitovém úhlu Slunce a atmosférických faktorech. Změny zenitového úhlu Slunce vysvětlily 84,9 %, resp. 83,5 % (v případě jasných dní 97,2 %, resp. 97,9 %) variability EUV záření na stanici Brno-Kotlářská.