Dostupnost enterálně podávaných léčiv - Ruzsíková, Adriána (2017)
Úvod: Podávání léčiv pomocí nasogastrické sondy (NGS) je běžnou praxí na jednotkách intenzivní péče (JIP), ale skutečné množství takto podaného léčiva a změna farmakokinetických vlastností u léčivých přípravků s prodlouženým uvolňováním nejsou zcela objasněny. Pro zodpovězení těchto otázek byla navržena vícestupňová studie, složená z in vitro (rozdělena na Etapu 1 a 2) a in vivo části. Metody: V Etapě 1 in vitro studie byly naměřeny ztráty léčiv šesti lékových forem podaných různými způsoby podání (dvě metody pro tablety a tobolku s práškem a pět metod pro tobolky s peletami). K měření byly použity analytické váhy. V Etapě 2 byly upřesněny ztráty samotných účinných látek u dvou lékových forem a ztráty byly srovnané se ztrátami naměřenými pomocí analytických vah. Ztráty účinných látek byly stanovené pomocí vysoko-účinné kapalinové chromatografie (HPLC). V navazující in vivo studii byla analyzována míra změny farmakokinetických vlastností dvou perorálních přípravků s obsahem theofylinu po porušení retardované lékové formy způsobem, jaký je běžný před podáním do NGS.