Kommunikative Kompetenz für den Beruf. Anforderungen und ihre Förderung. - Štilec, Vojtěch (2017)
Tématem práce je jazyková příprava studentů Škoda Auto vysoké školy na jejich povinnou zahraniční praxi ve firmách v německém jazykovém prostředí, cílem práce jsou pak návrhy pro její zefektivnění. Za tímto účelem jsou po teoretickém shrnutí specifik různých typů výuky zkoumány obsahy tamní odborně zaměřené výuky německého jazyka v kontextu přípravy jejích absolventů na danou praxi. Tyto obsahy jsou porovnávány s požadavky firem, dále pak s jejich skutečnými nároky na základě zkušeností absolventů praxe. Na základě těchto svých zkušeností studenti posléze hodnotí praktičnost absolvované výuky. Ze získaných poznatků jsou v závěru práce načrtnuty návrhy k možné modifikaci obsahů stávající výuky a podněty pro další výzkum.