Gröbnerovy báze - Rybová, Drahoslava (2017)
Obsah této diplomové práce je zaměřen na Gröbnerovy báze. Hlavním cílem této práce je posloužit jako úvodní studijní a motivační text k dané problematice. V první kapitole je čtenář seznámen se základními pojmy souvisejícími s polynomy více proměnných, následně je definován pojem Gröbnerova báze ideálu v okruhu polynomů několika proměnných nad tělesem. V dalších kapitolách ukážeme algoritmus zobecněného polynomiálního dělení a popíšeme nejznámější algoritmus pro počítání Gröbnerových bází - Buchbergerův algoritmus. Dále vysvětlíme, jak lze pomocí Gröbnerových bází řešit soustavy algebraických rovnic a v poslední kapitole ukážeme některé z aplikací dané teorie - počítání s ideály v okruhu polynomů více proměnných a robotiku.