Středoškolská matematika v praxi - Ukropcová, Martina (2017)
Účelem této práce bylo vytvořit sbírku řešených příkladů, na kterých se ukáže využití jednotlivých témat středoškolské matematiky v praxi různých oborů. Když se (žáci) učitele matematiky zeptají, k čemu je dobrá ta oblast matematiky, kterou se právě učí, učitel by jim měl umět ukázat, ve kterých oborech se oblast využívá. A k tomu slouží tato sbírka. První kapitola obsahuje dva jednoduché příklady z fyziky každodenního života. Druhá kapitola se zabývá velkým množstvím příkladů z elektrotechniky. Ve třetí kapitole se zaměříme na určování polohy. Čtvrtá kapitola je věnována příkladům z ekonomie. Pátá kapitola se zabývá příklady z lékařství. Šestá kapitola obsahuje příklady ze stavebnictví a poslední kapitola ukazuje využití logaritmů v různých oborech.