Základy teorie konečných geometrií - Novák, Jakub, 1993- (2017)
Tato diplomová práce se věnuje základním poznatkům teorie incidenčních prostorů a projektivních rovin. V první kapitole jsou postupně definovány a popsány incidenční prostory a jejich homomorfismy, je představena reprezentace konečných incidenčních prostorů maticemi a nakonec jsou uvedena některá důležitá tvrzení o počtech bodů a přímek v libovolném konečném incidenčním prostoru. Druhá kapitola se zabývá projektivními rovinami - kromě základních pojmů a tvrzení obsahuje formulaci a důkaz de Bruijn-Erdösovy věty a v závěru se zaměřuje na středové kolineace projektivních rovin.