Znečištění ovzduší ultrajemnými částicemi - analýza problematiky - Vank, Michal (2017)
Předkládaná diplomová práce se zabývá problematikou ultrajemných částic, tedy částic o velikosti desítek nanometrů, které se díky velmi malým rozměrů a hmotnosti odlišují svým chováním od větších běžně monitorovaných částic. Ultrajemné částice tak představují doposud nepříliš prozkoumanou oblast problematiky znečištění ovzduší. Podle současných studií mohou být však ultrajemné částice velmi škodlivé pro lidský organismus. Přitom tímto polutantem je člověk exponován denně, jelikož se nachází jak ve venkovním ovzduší, tak i ve vnitřním ovzduší. Hlavním zdrojem ultrajemných částic ve venkovním ovzduší jsou spalovací procesy, zatímco v interiérech budov to mohou být nejrůznější elektrické spotřebiče. Diplomová práce je tvořena dvěma základními částmi. První obsáhlejší část práce je věnována úvodu do problematiky ultrajemných částic, kde je podrobně popsáno, co jsou ultrajemné částice, zdroje těchto částic, emisní standardy, využitelnost biopaliv a vliv ultrajemných čásic na lidské zdraví.