Informovanosť a compliance v oblasti farmakoterapie u seniorov - Saksunová, Katarína (2017)
Úlohou bakalárskej práce bolo zistiť informovanosť a compliance v oblasti farmakoterapie u seniorov. Práca je rozčlenená do dvoch častí. Teoretická časť je všeobecným a odborným náhľadom na túto problematiku. Je zameraná na bližšiu charakteristiku seniorov, na konkrétne fyzické, psychické a sociálne zmeny. Ďalej opisuje seniorov ako pacientov so špecifickými rysmi chorôb. Tretia kapitola je venovaná farmakoterapii v starobe a posledná je prehľadom úlohy sestry v tejto oblasti. Praktická časť mala za cieľ zistiť mieru informovanosti a compliance seniorov, a tiež vplyv farmakoterapie na ekonomickú situáciu Stanovené boli tri ciele a deväť očakávaných výsledkov. Zber dát bol uskutočnený formou dotazníka. Výsledky z výskumu boli spracované do tabuliek a grafov. Bolo zistené, že muži preukázali vyššiu informovanosť než ženy, ženy užívajú priemerne viac liekov než muži, muži preukázali vyššiu compliance než ženy, najčastejšie nezabúdajú užiť lieky tí, čo si ich chystajú tesne pred užitím, na