Characterization of molecular markers responsible for non-specific resistnace in plants - Uhlíková, Hana (2017)
V přírodě rostliny neustále musí čelit patogenním mikroorganismům, mezi ně například patří houby, oomycety, viry, bakterie nebo nematody. Aby byly schopny přežít ve svém prostředí, vyvinuly si vlastní indukovatelné obranné mechanismy, které jsou dosud předmětem intenzivního výzkumu. K výzkumu mechanismů nespecifické rezistence rostlin, byl v této práci použit modelový systém sestávající z hostitelské rostliny Nicotiana tabacum a elicitinu kryptogeinu vylučovaného patogenní oomycetou Phytophtora cryptogea. V první části je na základě získaných výsledků nastíněna možná role specifických lysinových zbytků v biologické aktivitě elicitinů. Výsledky dále naznačují možnou interakci elicitinů s endogenním partnerem v rostlině, nejpravděpodobnějším kandidátem jsou proteiny přenášející lipidy. Druhá část práce je věnována proteomické a transkriptomické analýze proteinů asociovaných s plazmatickou membránou, které se zapojují do obranné reakce elicitované kryptogeinem. Získané znalosti by mohly b