Formation and modification of nanocomposite layers and materials - Dvořáková, Eva, 1986- (2017)
Předložená disertační práce je věnována přípravě a charakterizaci nanokompozitních materiálů vytvořených na základě různých modifikací elektrostaticky zvlákněných polymerních nanovláken. První část literární rešerše se zabývá pozadím nanokompozitních materiálů, elektrospinningu a věnuje se parametrům, které ovlivňují výsledné vlastnosti elektrostaticky zvlákněných nanovláken. Součástí literatury je také základní popis plazmatu a plazmové polymerace tenkých vrstev, s důrazem na vrstvy obsahující aminové nebo organokřemičité skupiny a jejich možné aplikace v praxi. Je uveden i přehled dalších možných metodik pro přípravu nanostrukturních povrchů. Experimentální část je rozdělena do tří oddílů, z nichž každý zkoumá problematiku přípravy nanokompozitních materiálů z jiného pohledu. Většina práce je zaměřena na povrchové modifikace polymerních nanovláken plazmovými technologiemi za účelem získání výsledných nanokompozitních materiálů o různé smáčivosti a povrchové struktuře. První oddíl se