Příprava a studium monomerních a polymerních struktur - materiálů budoucnosti - Kopecká, Radka; Příhoda, Jiří, 1950-2023; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2017)
Většina komerčně využívaných polymerů je tvořena výhradně organickými řetězci. Jejich vlastnosti je však možné modifikovat použitím řady různých anorganických/organických látek, např. fosfazeny. Tyto modifikované materiály pak v praxi nacházejí široké uplatnění. V rámci literární rešerše je věnována pozornost chemii fosfazenů, polymeračním a substitučním reakcím, metodice zvlákňování a využívaným komerčním polymerům při elektrostatickém zvlákňování. Experimentální část je zaměřena na syntézy a charakterizace jednotlivých fosfazenových derivátů, trimerních aditiv i polymerních forem, z nichž byla elektrostatickým zvlákňováním tvořena vlákna. U připravených nanovlákenných vrstev byl zkoumán vliv fosfazenového aditiva na jejich hydrofobní chování, průměr vláken, hořlavost, pevnost. U vybraných fosfazenových derivátů byly studovány i baktericidní vlastnosti.
Most widely used commercial polymeric structures are formed from organic carbon backbones. Their properties can be modified using a wide range of both organic and inorganic additives, e.g. phosphazene derivatives. Their phosphorus-nitrogen backbone, containing two organic or inorganic side groups linked to each phosphorus atom, gives phosphazenes many unique characteristics and possibilities of applications. The literature review of this thesis is focused on phosphazenes, their synthesis and reactions, methodology of electrospinning and polymers used for electrospinning process. The synthesis of fully substituted cyclophosphazeno derivatives and some polyphosphazenes have been investigated in the experimental part. The nanolayers electrospinned from either polyphosphazenes itself or commercial polymers contaning cyclophosphazene additives were prepared. The influence of phosphazenes present in nanolayers was investigated with respect to potential applications.
Vedoucí práce: Jiří Příhoda
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: elektrostatické zvlákňování; hexachloro-cyklo-trifosfazen; nanovlákna; polymerizace; electrospinning; nanofibers; polymerization; disertace; dissertations