Metabolismus fytoestrogenů v trávicím traktu krav - Kašparovská, Jitka (2017)
V životním prostředí můžeme nalézt několik druhů látek s estrogenní aktivitou. Jednou skupinou jsou rostlinami produkované fytoestrogeny. Celá řada těchto rostlinných látek je součástí naší stravy a díky své estrogenní aktivitě mohou působit na naše zdraví. Práce se zabývá majoritními isoflavony vyskytujícími se v sóji luštinaté (Glycine max) daidzeinem, genisteinem a glyciteinem. Dále se věnuje metabolitu daidzeinu equolu, který vzniká v zažívacím traktu krav. Sója, především ve formě sójového šrotu, je běžnou součástí krmné dávky krav a v jejich zažívacím traktu, na rozdíl od člověka, je equol produkován vždy. Následně se isoflavony i equol dostávají i do mléka a mléčných výrobků. Equol vykazuje oproti sójovým isoflavonům nejvyšší estrogenní a také antioxidační aktivitu. V rámci disertační práce byly zavedeny a validovány metody pro stanovení isoflavonoidních látek včetně equolu v bachorové tekutině, mléku a jogurtech s využitím LC-MS (TOF). Tato metoda byla následně využita ke sledo