Analýza změn zemědělského land use v ČR a v modelovém regionu (katastrální území) - Vachuda, Jan (2017)
Práce se zabývá prostorovými změnami využití zemědělského půdního fondu v ČR (zejména územní analýzou zatravňování a zastavování zemědělské půdy). Cílem práce bylo prohloubit pochopení problematiky změn využití půdního fondu. Práce představuje základní přístupy a vývoj konceptualizace tématu. Ukazuje, že na problematiku lze nahlížet z různých perspektiv, které se s časem mění, jak je objasněno na vývoji zejména geografických přístupů. Jsou uvedeny další přístupy (sociální vědy, krajinné ekologie, vědy o zemědělství, regionální rozvoj a další), které jsou popsány a kriticky zhodnoceny. Zkoumání zejména fyzické struktury krajiny je věnována analýza nejdostupnějších dat z katastru nemovitostí za obce a dat LPIS. Zemědělská půda v ČR ubývá podle katastru 12 ha/den. Tato hodnota je konstruovaná podle určitých metodik, je průměrná, vyjadřuje pokles výměry půdy zastavováním i rozvojem lesa, zahrnuje protisměrné změny a typově různé regiony.