Developmental neurotoxicants : analytical determination and their occurrence in human matrices - Čechová, Eliška (2017)
Vzhledem ke stále se zvyšujícímu počtu dětí s neurovývojovými poruchami roste zájem o studium vlivu efektů neurotoxických sloučenin na zdraví dětí. Tyto látky jsou během raného vývoje přenášeny z matky na dítě, proto bylo vybráno ke studiu mateřské mléko jako neinvazivně odebíraná matrice. Protože jsme exponováni směsmi chemických látek, je žádoucí vývoj multireziduálních metod. Hlavním cílem práce bylo vyvinout a validovat metodu pro současné stanovení přibližně 100 látek s vývojovou neurotoxicitou v mateřském mléce: persistentních organochlorových pesticidů (OCPs), polychlorovaných bifenylů (PCBs), polybromovaných difenyletherů (PBDEs), pyrethroidů, alternativních zpomalovačů hoření (AFRs) a vybraných metabolitů. Vzhledem ke komplexitě matrice mateřského mléka obsahující lipidy s podobnými vlastnostmi jako cílové látky je potřeba pečlivý výběr metodiky přípravy vzorku. K tomuto účelu byla použita nekonvenční metoda čištění, dialýza, která byla poprvé použita při nízkých teplotách ...