Zoonotické viry u volně žijících endotermních obratlovců - Straková, Petra; Hubálek, Zdeněk, 1942-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2017)
Předložená dizertační práce je koncipovaná jako soubor komentovaných publikací zabývajících se zoonotickými viry u volně žijících endotermních obratlovců. Z velkého výčtu zoonotických virů vyskytujících se v Evropě byly vybrány ty, které jsou v Evropě dobře popsané, mohou způsobovat onemocnění u lidí se širokou škálou symptomů, a které byly detekované v České republice. Tato práce se věnuje konkrétně detekcí hantavirů u volně žijících hlodavců, flavivirů u volně žijícího vodního ptactva a viru hepatitidy E u divokých prasat a další lovné zvěře. Na tyto viry se stále pohlíží jako na tzv. emergentní (tj. nově se objevující) viry a v některých zemích jsou dlouhodobě monitorovány. Hlavní důvody pro tento monitoring jsou narůstající počet klinických případů u lidí i jejich rostoucí veterinární význam. Jedním z důležitých výsledků této dizertační práce byl popis prvního hantaviru detekovaného u netopýra pestrého (Nyctalus noctula) v Evropě. Dále byla provedena vůbec první studie zabývající
This Ph.D. thesis is compiled as a collection of commented scientific articles focusing on zoonotic viruses in free-living endotherm vertebrates. From a large number of zoonotic viruses presented in Europe, we selected those that are well described in Europe, can cause diseases in humans with a scale of different symptoms and were also detected in the Czech Republic. This thesis aimed at the detection of hantaviruses in the free-living rodents, flaviviruses in the free-living waterfowl and hepatitis E virus in wild boars and other game animals. These viruses belong to the so-called emerging viruses, and in some countries, they are monitored over a long period. The reasons for these monitoring studies are mainly increasing numbers of clinical cases and their rising veterinary importance. During our research, we detected all selected viruses in free-living animals in the Czech Republic. The most important result was the discovery of the first bat-borne hantavirus in Europe. We carried
Vedoucí práce: Zdeněk Hubálek
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: endotermní obratlovci; flaviviry; Hantavirus; hepatitida E; zoonózy; endothermic vertebrates; flaviviruses; hepatitis E; zoonoses; Česko; Evropa; Czechia; Europe; disertace; dissertations