Zoonotické viry u volně žijících endotermních obratlovců - Straková, Petra (2017)
Předložená dizertační práce je koncipovaná jako soubor komentovaných publikací zabývajících se zoonotickými viry u volně žijících endotermních obratlovců. Z velkého výčtu zoonotických virů vyskytujících se v Evropě byly vybrány ty, které jsou v Evropě dobře popsané, mohou způsobovat onemocnění u lidí se širokou škálou symptomů, a které byly detekované v České republice. Tato práce se věnuje konkrétně detekcí hantavirů u volně žijících hlodavců, flavivirů u volně žijícího vodního ptactva a viru hepatitidy E u divokých prasat a další lovné zvěře. Na tyto viry se stále pohlíží jako na tzv. emergentní (tj. nově se objevující) viry a v některých zemích jsou dlouhodobě monitorovány. Hlavní důvody pro tento monitoring jsou narůstající počet klinických případů u lidí i jejich rostoucí veterinární význam. Jedním z důležitých výsledků této dizertační práce byl popis prvního hantaviru detekovaného u netopýra pestrého (Nyctalus noctula) v Evropě. Dále byla provedena vůbec první studie zabývající