Chemosenzitivizace lymfoidních buněk s defekty v genu TP53 prostřednictvím inhibice proteinu Chk1 - Zemanová, Jana (2017)
Léčebné možnosti pro pacienty s lymfoidními tumory nesoucími defekty v genu TP53 jsou velmi omezené. Abnormality TP53 vedou ke ztrátě funkce klíčového protinádorového proteinu p53, což výrazně ztěžuje nebo rovnou znemožňuje (dle typu defektu) fungování léčebných režimů založených na indukci apoptózy po poškození DNA. Předmětem doktorského projektu bude testovat potenciál inhibice proteinu checkpoint kinase 1 (Chk1) pro zvýšení účinnosti vybraných nukleosidových analogů (NAs) vůči B-lymfoidním nádorovým buňkám. Práce bude studovat dopad inhibice Chk1 - jak samostatně, tak zejména v kombinaci s NAs - na následující parametry: (a) poškození DNA a její opravu (b) indukci apoptózy a profil buněčného cyklu (c) mechanismus účinku vzhledem ke statutu genu TP53; všechny klíčové experimenty budou prováděny a porovnávány u buněčných linií s funkčním a mutovaným proteinem p53. Práce bude metodicky zahrnovat zejména měření buněčné viability pomocí metabolického testu Wst-1 a analýzu apoptózy.