Severe convective storm environments in the present and future - Púčik, Tomáš (2017)
Intenzivní bouřky působí velké škody na majetku a ztráty na životech. V rámci Evropy se ví jen málo o podmínkách, v jakých se intenzivní bouřky tvoří a jak se bude jejich frekvence v budoucnu měnit v závislosti na měnícím se klimatu. Předkládaná dizertační práce se snaží o částečné doplnění těchto témat a skládá se z tří hlavních částí (cílů). V první části bylo analyzováno 16 421 sondáží z 32 stanic v regionu střední Evropy mezi prosincem 2007 a prosincem 2013, vypovídajících o podmínkách, ve kterých se tvoří (intenzivní) bouřky. Ke každé sondáži byla přiřazena intenzita doprovodních bouřkových jevů, kterými jsou kroupy, déšť, nárazy větru a tornáda. Pravděpodobnost výskytu jevů jako funkce instability a vertikálního střihu větru je mezi jevy rozdílná. Velké kroupy jsou nejpravděpodobnější v podmínkách výrazné instability a silného střihu větru, což jsou podmínky vhodné i pro silné nárazy větru.