Vyraženie pričinnych otnošenij v russkom i češskom jazykach - Klangová, Libuše, 1985- (2017)
Disertační práce Vyjádření příčinných okolností v ruštině a češtině je psána rusky a zabývá se popisem a analýzou způsobů vyjádření příčinných vztahů v ruském a českém jazyce. Za příkladový jazykový materiál byl zvolen současný ruský tisk, konkrétně noviny „Деловой Петербург“, „Metro Санкт-Петербург“, „Новая газета“, „Петербургский дневник“ a „Советский спорт“, z nichž bylo vypsáno celkově 1000 příkladů vyjádření příčinných okolností, které byly přeloženy do češtiny. Získaný jazykový materiál je analyzován z několika hledisek v souladu s východisky teoretické části disertační práce