Diagnostika plazmatu pomocí laserových a optických metod - Procházka, Vojtěch; Dvořák, Pavel, 1978-; Masarykova univerzita. Ústav fyzikální elektroniky (2017)
V této dizertační práci se zabýváme studiem hydroxylových (OH) radikálů v dielektrických bariérových výbojích pomocí laserem indukované fluorescence (LIF). Na dvou konkrétních příkladech - atomizátor s objemovým výbojem a koplanární výboj pro povrchovou aktivaci materiálů - jsou ukázány rozdíly v metodách vhodných pro rozdílná výbojová prostředí. První tři kapitoly práce se zabývají dílčími částmi postupu při zpracování fluorescenčního signálu a následně jsou ukázány výsledky měření v obou typech výboje. Při diagnostice výbojového atomizátoru jsme zjistili vliv složení vstupních plynů na prostorové rozložení reaktivních částic. Tento typ výboje umožnil provést měření fluorescence s dostatečným časovým a spektrálním rozlišením pro určení vývoje populací jednotlivých rotačně-vibračních stavů OH radikálu. Na koplanárním dielektrickém bariérovém výboji byl ukázán rozdíl mezi měřením ve vzduchové atmosféře a při naplnění reaktoru vodními parami.
This thesis focuses on study of hydroxyl (OH) radicals in dielectric barrier discharges (DBD) using laser induced fluorescence (LIF). Two particular examples were investigated; an atomizer with a volume DBD and a coplanar DBD for a surface material activation. The differences in methods suitable for different discharge environments are discussed. The first three chapters of the thesis deal with particular methods for the fluorescence signal processing and then the results of measurements in both types of discharges are presented. In a diagnostics of an atomizer, we detected influence of the input gases composition on spatial distribution of reactive particles. This type of a discharge supported the fluorescence measurement with sufficient temporal and spectral resolution. That allowed determination of the population evolution for each individual rotational-vibrational state of OH radical.
Vedoucí práce: Pavel Dvořák
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: dielektrika; elektrické výboje; plazma (fyzika); dielectrics; electric discharges; plasma (ionized gases); disertace; dissertations