Diagnostika plazmatu pomocí laserových a optických metod - Procházka, Vojtěch (2017)
V této dizertační práci se zabýváme studiem hydroxylových (OH) radikálů v dielektrických bariérových výbojích pomocí laserem indukované fluorescence (LIF). Na dvou konkrétních příkladech - atomizátor s objemovým výbojem a koplanární výboj pro povrchovou aktivaci materiálů - jsou ukázány rozdíly v metodách vhodných pro rozdílná výbojová prostředí. První tři kapitoly práce se zabývají dílčími částmi postupu při zpracování fluorescenčního signálu a následně jsou ukázány výsledky měření v obou typech výboje. Při diagnostice výbojového atomizátoru jsme zjistili vliv složení vstupních plynů na prostorové rozložení reaktivních částic. Tento typ výboje umožnil provést měření fluorescence s dostatečným časovým a spektrálním rozlišením pro určení vývoje populací jednotlivých rotačně-vibračních stavů OH radikálu. Na koplanárním dielektrickém bariérovém výboji byl ukázán rozdíl mezi měřením ve vzduchové atmosféře a při naplnění reaktoru vodními parami.